Filtrovaná káva
Filtrovaná káva má dávnu históriu. Tento systém vynašla pred viac ako 100 rokmi v Nemecku Melitta Bentz, ktorá vyvinula papierový filter, ktorý sa na túto prípravu používa dodnes, umožňujúci vode pomaly presakovať kávovou zmesou a zadržiavať zomletý prach.
Hoci chuť filtrovanej kávy sa na Slovensku nikdy neudomácnila, jej popularita mimo Slovenska je nespochybniteľná. V súčasnosti sa filtrovaná káva čoraz viac objavuje aj na Slovensku, kde fanúšikovia tohto nápoja začínajú čoraz viac oceňovať jej jedinečnú chuť a textúru.
Metóda „ prelievania “, známa aj ako „ V60 “ vďaka systému Hario, pri ktorej má filtračná nádoba tvar V s uhlom 60 stupňov, je najrozšírenejšia v severnej Európe a Spojených štátoch, kde chuť diktuje hladkú a dlhú kávu bez toho, aby ste sa vzdali kofeínu.
Dávajte si však pozor, aby ste si ju nepomýlili s americkou kávou , kávou nejasne podobného vzhľadu, ktorá je však v skutočnosti úplne iná a často sa získava jednoduchým pridaním horúcej vody do espressa.
Ako ju pripraviť?
V prvom rade potrebujete držiak filtra, papierový filter, karafu, do ktorej môže presiaknutá káva tiecť a rýchlovarnú kanvicu.
Pri príprave všetko začína výberom dobrej zmesi rozomletej správnym spôsobom. Potom by ste mali do filtra vložiť asi 10 g pomletej kávy na každú šálku, ktorú chcete pripraviť. To zodpovedá približne jeden a pol polievkovej lyžici mletej kávy. Horúca voda sa najskôr použije na mierne navlhčenie kávy vo filtri a potom sa asi pol minúty po jej napučaní rovnomerne zaleje na kávu a nechá pomaly stekať do nádoby pod ňou.
K extrakcii nápoja teda nedochádza tlakom ako pri klasickej Moka. Proces je pomalší a jemnejší a vyžaduje si väčšiu trpezlivosť a pozornosť počas celého procesu, aby sa predišlo hrubým chybám, ktoré ohrozia inak ľahký a lahodný nápoj.
Dôležitosť dobrej zmesi
Pokiaľ ide o filtrovanú kávu, správna zmes je obzvlášť dôležitá.
Použitím gravitácie namiesto tlaku musí mať káva „správnu zrnitosť“. Príliš jemné namletie dodá filtrovanej káve spálenú chuť, zatiaľ čo príliš hrubé mletie nezadrží dobre vodu a extrakcia prebehne príliš rýchlo. Konečným výsledkom bude jemná, vodnatá káva. Stredné mletie funguje veľmi dobre.
Teraz si však musíte vybrať praženie. Aj tu je dôležité vyberať si správne. https://krifi.sk/store/product/the-castle# Najlepšie sú svetlé alebo stredné. Filtrovaná káva vďaka pomalšej extrakcii prirodzene zvyšuje horkosť nápoja, ktorý má tendenciu prekryť kyslosť. Práve z tohto dôvodu by príliš silné praženie mohlo mať príliš veľký vplyv na horkosť.
Filtrovaná káva je iný zážitok
Za prípravou filtrovanej kávy sa skrýva svet kultúry . Manuálna zručnosť, trpezlivosť, zmysel pre detail sú základnými prvkami úspechu dobrej kávy a je príjemné objaviť a oceniť tento nový a odlišný systém extrakcie.
Nápoj ponúka v porovnaní s klasickým espressom
úplne iný zážitok nielen chuťou, ale aj pôžitkom.
Filtrovaná káva sa veľmi dobre hodí na experimentovanie a odmení každú snahu svojou jedinečnou chuťou pre tých, ktorí majú odvahu a chuť vyskúšať niečo iné, pretože je to ideálna káva pre tých, ktorí milujú dať svojmu nápoju jedinečný charakter, najmä ak sa pridajú prísady ako mlieko alebo korenie.
S filtrovanou kávou získate nový zážitok, ktorý zvýrazňuje všetky nuansy kávy a oslavuje jej najúprimnejšie a autentické chuťové tóny.