História kávy

Začiatok histórie kávy má neistý pôvod. Pochádza zo stredoveku a možno ho s najväčšou pravdepodobnosťou zaradiť do obdobia medzi 10. a 15. storočím . Prvý platný dôkaz o existencii kaviarne, a teda aj kávy konzumovanej ako nápoj, pochádza z 15. storočia a používali ju súfijskí mnísi v dnešnom Jemene .

O pôvode kríka Coffea Arabica, z ktorého sa kávové zrná získavajú, sa stále vedú diskusie. Najuznávanejšia hypotéza naznačuje, že strom Coffea (pôvodný nedomestikovaný druh) pochádza zo starovekej provincie Kaffa (alebo Kefa), ktorá sa nachádza na juhozápade Etiópie , blízko Jimmy, v regióne Oromia, asi 250 km juhozápadne od hlavné mesto Addis Abeba.

Slovo „ káva “ teda pochádza z „ Kaffa “. Ale pôvod pojmu „káva“ je ešte zaujímavejší.

Káva, ako je známe, je „energizujúci“ a povzbudzujúci nápoj. Táto vlastnosť, ktorá preslávila kávu po celom svete, je známa už od jej vzniku. V skutočnosti je práve v etymológii názvu jeho najautentickejšia podstata.

V arabčine sa „káva“ nazýva „ qahwa “, čo znamená „stimulujúci/vzrušujúci/povzbudzujúci nápoj“. Turci to namiesto toho nazývajú " kahve ", termín, z ktorého pochádza talianske " kaviareň ".

Existuje veľa legiend o pôvode kávy. Najznámejšie sú dve.

Pastier Kaldi
Príbeh rozpráva o etiópskom pastierovi menom Kaldi . Jedného dňa si Kaldi pri pasení svojho stáda všimne, že niektoré jeho kozy žuvajú červené bobule a listy jemu neznámej rastliny. Keď prišla noc, kozy namiesto obyčajného spánku blúdili sem a tam plné rozhodne nezvyčajnej energie a živosti. Potom pastier pozbiera časť rastlín, ktoré zvieratá žuvali predošlú noc, opraží semená a pomelie, aby získal infúziu a nakoniec tmavý nápoj: kávu.

Mohamed prorok
Ďalšia legenda má za hlavného hrdinu proroka Mohameda . Stáva sa, že Mohamed sa necíti dobre. V dňoch choroby má víziu: zjavuje sa mu archanjel Gabriel, ktorý mu ponúka tajomný čierny elixír, čierny ako posvätný kameň Mekky. Podivný horký nápoj, ktorý vytvoril Alah, mu vo veľmi krátkom čase obnoví silu. Pil kávu.

V Európe však medzi prvými, ktorí opísali kávovník v Európe, sú: nemecký lekár a botanik Léonard Rauwolf v roku 1583 a taliansky (marosticense) lekár a botanik Prospero Alpini v roku 1592 s knihou „ De Plantis Aegypti “, v ktorej hovorí o rastlinách a bylinách bežne používaných v egyptskej terapii. Jedna z týchto rastlín sa nazýva „bun“ (alebo buna), s ktorej opečenými semienkami bol pripravený tmavý nápoj, široko používaný v Egypte, nazývaný „caova“: bola to káva.

[Zdroje článku: focus.it – treccani.it – wikipedia]