Kávová usadenina na starostlivosť o rastliny a záhradu
Možno nie každý vie, že kávová usadenina ,
všeobecne považovaná za odpad po použití v moka či automatu, sa vďaka
svojim mnohonásobným vlastnostiam dá opäť využiť pri mnohých domácich
činnostiach .
Na jar, ako vieme, opäť začína sezóna starostlivosti o záhradu a kávová usadenina sa môže použiť ako hnojivo, pretože obsahuje dôležité živiny ako vápnik, dusík, draslík, horčík a ďalšie rôzne minerály: usadeninu studenej kávy stačí umiestniť do dózy alebo priamo na zem.
- Môže sa použiť na pravidelné hnojenie kompostu zmiešaného so zeminou a zeminou v kvetináčoch, čím sa zníži potreba konvenčných hnojív a dokonca sa stanú nadbytočnými. Účinné je aj umiestnenie kávovej usadeniny priamo okolo rastlín spolu s mulčom do kvetináčov aj do veľkých záhrad. Výsledkom je hnojivo, ktoré funguje ako každý iný kompost, neokysľuje prebytočnú pôdu a je mierne zásadité.
- Hoci keď hovoríme o dusíkatých hnojivách, hovoríme o chemickom prvku, je tiež pravda, že káva, ktorú pijeme, pochádza z polospracovaných zŕn, takže kávová usadenina je bohatá na dusík. Percentuálny podiel okolo desiatich percent primiešaný do pôdy je vhodný na obohatenie pôdy dusíkom, ktorý sa bude hodiť pre rast rastlín, kvitnutie a ak máte záhradu so stromami, tak aj pre ovocie.
- Kávový prášok je tiež výborným prírodným antiparazitom, ktorý chráni pred červami, slimákmi, mravcami a slimákmi. Pre slimáka, červa a lezúceho slimáka nebude ľahké pohybovať sa po povrchu mletej kávy. Veľmi efektívne je opísať kruh okolo rastliny, aby sa vymedzila neprekonateľná hranica.
- Káva má hnojivé vlastnosti, pretože má schopnosť dodať pôde správnu kyslosť, stačí pridať 2 šálky kávovej usadeniny do vedra s vodou, nechať vylúhovať a potom zalievať záhradné a črepníkové rastliny, najmä na vyživenie listov.