Moka kanvička
Alfonso Bialetti v roku 1933 vynašiel Moka, taliansky dizajnový produkt známy po celom svete a vystavený v stálej zbierke Triennale Design Museum v Miláne, ako aj MoMA v New Yorku.
Zaujímavosť o Moka : jej názov je inšpirovaný mestom Mokha v Jemene. Voltairova „Candide“ hovorí o „mokke káve “, keď protagonistovi príbehu cestujúcemu po Osmanskej ríši ponúknu nápoj pripravený „z kávy Mocha nezmiešanej so zlou kávou z Batávie a Antíl“.„cuccuma s“ „ncoppa alebo“ cuppetiello…
Kanvičku moka má doma asi každý Talian, pretože najlepšie nahradí chuť espressa. Podľa mňa je na Slovensku nedocenená... Moka funguje podobne ako vákuum pot. Pri ohrievaní vody v spodnej časti sa uvoľňuje para , čím sa v kanvičke zvyšuje tlak, tým sa vytlačí voda cez kávu v sitku. Nakoniec káva vytečie z trysky vo vrchnej časti. Už stačí len kávu naliať do šálky...Dávajte si pozor, lebo kanvička zostane dlhšiu dobu horúca. Moka kanvička je nesmrteľná a nenáročná na údržbu. Stačí raz za čas vymeniť tesnenie, ktoré zostarne a prestane tesniť.
Do spodnej časti po ventil nalejte vodu /najlepšie filtrovanú/, niekto odporúča zohriatu na cca 60 °C, čo urýchli celý proces. Stredné sitko naplňte celé kávou pomletou trocha hrubšie ako na espresso. Kávu nezatláčajte! Kanvičku zatvorte a dajte ju variť. Po chvíli budete počuť ako káva vyteká z ventilu vo vrchnej časti kanvičky. Vo chvíli, keď začne prskať moka kanvičku zoberte z variča. Ak to neurobíte, tak môžete spáliť tesnenie. Káva je hotová a môžete ju servírovať.