V60

V60 pochádza z Japonska a u nás ho často používajú kaviarne s výberovou kávou. Je ideálny aj na prípravu doma. Tento šikovný prekvapkávač vyzerá ako pohár v tvare V a má uhol 60 stupňov. Môžete si ho kúpiť plastový, kovový, sklenený, alebo porcelánový, v troch veľkostiach 01-03. V60 vyrába firma Hario a Melitta. V60 má špeciálne zatočené vrúbky a jeden otvor na konci, kadiaľ preteká vylúhovaná káva. Drážky slúžia na lepšiu extrakciu a k odvádzaniu vzduchu. V60 je prakticky zakončená, jej spodná časť vyzerá ako podšálka, vďaka čomu drží na hrnčeku alebo kanvici, do ktorej káva prekvapkáva.  
Spôsob prípravy kávy v tomto jednoduchom vynáleze je jednoduchý, rýchly a vo výsledku môžete pripraviť veľmi kvalitnú a tzv. čistú kávu.

Príprava
  • Ohrejte vodu v kanvici na 98 °C
  • Položte V60 na šálku, alebo kanvičku, do ktorej budete kávu lúhovať
  • Do V60 vložte papierový filter a dôkladne ho premyte ohriatou vodou. Nezabudnite vodu z kanvičky/šálky vyliať. Voda v rýchlovarnej kanvici zatiaľ chladne.
  • V60 s kanvičkou položte na váhu a potom ju zapnite. Pre strednú veľkosť 02 V60 použite 18g kávy /stredne hrubé mletie/a 300g vody. Kávu nasypte do namočeného filtra a poklepkaním do boku prekvapkávača ju zrovnajte tak, aby bola rovno. Vynulujete váhu.
  • Zapnete stopky a zalejte kávu malým množstvom vody cca. 40-50g z kanvice, tak aby ste celú kávu namočili. Vznikne kávova kaša, ktorú krátko a jemne premiešate.
  • Po ďalších 30-45 sekundách pokračujete v dolievaní vody. Začnete uprostred kávy a pokračujete kruhovými pohybmi po okraj. Vodu smerujete na kávu a nie na filter. Vodu lejte rovnomerne a z rovnakej výšky po celú dobu.
  • Káva by mala prekvapkávať 2 - 2,5 minút.
[Zdroje článku: Veľká kniha o káve- Petra Davies Veselá]